Wanneer je goed bent in je vak en je wordt gevraagd voor een leidinggevende functie is het niet voor iedereen even makkelijk om deze rol goed in te vullen. Vooral wanneer je geen scholing krijgt of hierin niet wordt begeleid. Het zou zo maar kunnen dat je uiteindelijk niet slaagt in deze nieuwe rol. Wanneer dit gebeurt zijn er meestal meerdere ‘slachtoffers’, je bent zelf niet blij, je team kan schade oplopen en de organisatie is er niet blij mee.
Er zijn 10 valkuilen waar je in kunt lopen.
1. Stroef communiceren. Het kan zijn dat je niet goed weet hoe je het best met je medewerkers kunt communiceren in je nieuwe rol. Moet je nu streng zijn of vriendelijk. Om problemen te voorkomen, communiceer je gewoon zo min mogelijk. Wanneer je jouw ideeën, gedachten en/of meningen voor jezelf houdt, loop je ook niet het risico hier discussies over te krijgen. Wat levert het op: met name afstand tussen jou en het team.
2. Afkammen van management. Wanneer je zelf niet had verwacht manager te worden maak je het jezelf makelijker door te zeggen dat iedereen manager kan zijn. Je kleineert jezelf om je rol minder belangrijk te maken en de verwachtingen laag te houden. Wat levert het op: medewerkers die geen respect voor je hebben in je nieuwe rol en die een verkeerd beeld krijgen van wat managen nu eigenlijk betekent.
3. Dienstklopper zijn. Wanneer je sterk taakgericht bent en inhoudelijk goed in je vak kun je geneigd zijn alles zelf tot in de puntjes te regelen en eenzijdig alle besluiten te nemen. Jij weet het allerbeste hoe de zaken gedaan moeten worden, dus je legt uit hoe het moet en geeft opdrachten. Wat levert het op: medewerkers die prestaties leveren omdat ze moeten, niet omdat ze het zelf willen.
4. De beste vriend zijn. Je kijkt de andere kant op als werk te laat af is of als medewerkers zich niet aan de afspraken houden. Je bedenkt excuses voor ze en gaat confrontaties uit de weg. Je wilt namelijk geen verschil van mening of ruzie in het team. Door de beste vriend van iedereen te zijn wil je bereiken dat iedereen je graag mag. Wat levert het op: medewerkers die niet weten waar de grenzen liggen en niet begeleidt worden in hun ontwikkeling.
5. Met de eer strijken. Wanneer je gevraagd wordt manager te worden omdat jij uitzonderlijk goed bent in je vak en de organisatie niet zonder je kan, kun je jezelf op een voetstuk plaatsen en geloven dat jij écht geweldig bent. Je wilt het middelpunt zijn, alle succes van het team hebben ze aan jou te danken. Zonder jou loopt het allemaal in de soep. Wat levert het op: medewerkers die een hekel aan je krijgen, omdat jij constant de eer opstrijkt voor iets wat zij hebben gedaan.
In mijn volgende blog zal ik de andere 5 valkuilen beschrijven en natuurlijk daaropvolgend ook de tips hoe je deze valkuilen kunt voorkomen.
Herken je één van deze valkuilen of heb jij andere ervaringen? Laat het me weten.
Bron: Plotseling manager van Gary Topchik
Geef een reactie