Een van de dingen die je als leidinggevende hebt te kunnen, is delegeren. En dit is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Hoe delegeer je op zo’n manier dat de ander het op de juiste manier oppakt, zodat jij er vertrouwen in krijgt en het werkelijk los kunt laten. Wat is de aanleiding om iets te delegeren, wat is het belang?
Soms heb je van die mooie voorbeelden die je helpen om zaken nog beter te snappen. Want ook al ben ik al jaren trainer en coach, ik leer nog iedere dag van alledaagse ervaringen.
Zo gebeurde er na de vakantie het volgende. Mijn man zei: “ik ga, nu het nog zomer is, om half acht beginnen, zodat ik om vier uur naar huis kan en van de zon kan genieten. Dit betekent dat ik uiterlijk om zeven uur op moet staan.”
Ik moest even schakelen wat dit zou betekenen. Ik doe namelijk altijd de wekker, een vast patroon, is zo gegroeid. De wekker gaat normaal om half acht en dan sta ik meestal eerst op om alvast te douchen. Mijn man blijft graag nog een kwartiertje liggen om wakker te worden. Hij moet eerst even bijkomen. “Ik kán niet direct opstaan”, zei hij altijd. Ik vind direct opstaan geen probleem en heb juist geen zin om te liggen wachten als ik toch wakker ben.
Maar nu ging het ochtendritueel veranderen en ik merkte dat ik er geen zin meer in had om de wekker nog te doen.
“Oké”, was mijn reactie. “Goed idee, maar dan zet ik de wekker aan jouw kant, dan kun je hem zelf uitdoen. Ik hoef er namelijk níet om zeven uur uit en blijf nog even slapen.”
“Oké, prima, maar dan moet je me wel uitleggen hoe het precies werkt met die wekker.”
“Tuurlijk, doe ik. Loop direct maar even mee. De wekker stellen we in op afgaan om 7 uur. Dat de wekker aanstaat kun je zien aan het lichtje dat hieronder brandt”, wijs ik hem aan. “Hij staat op radio 538 en om 7 uur begint de muziek. Je zet de wekker uit door op dit knopje te drukken.” Ik laat hem voelen welk knopje het is: “die met dat puntje, dat je voelt als je eroverheen gaat met je vinger, want je moet het op de tast doen omdat het ’s ochtends nog donker is. Als de wekker niet af hoeft te gaan, doe je dit knopje aan de zijkant naar beneden en gaat het lichtje dat hieronder brandt uit. Zie je wel. De wekker instellen, doe je door het knopje weer omhoog te brengen. Dan brandt het lampje weer.”
“Ja, ik snap het. Ik ga het vanaf morgen doen. Prima.”
Nu zal je denken. Jeetje zoiets simpels, daar hoef je toch niet zoveel woorden aan te besteden. Toch wel, omdat mijn man dit nooit deed. Hij wist werkelijk niet hoe het moest.
De eerste ochtend dat mijn man de verantwoordelijkheid had over de wekker gebeurde het volgende. Ik hoorde de muziek spelen en direct hoorde ik hem omhoog komen en op zoek gaan naar het juiste knopje. Hij had het snel gevonden, zette de wekker uit en stond op. Dit duurde nog geen 10 seconden. Hij wilde voorkomen dat ik wakker werd. Zo ging dit een aantal ochtenden achter elkaar.
Nu gaat het zo goed dat ik vaak niet eens doorheb dat de wekker gaat. Ik slaap door en mijn man is zelfs al vertrokken naar z’n werk. Heerlijk, dit had ik jaren eerder kunnen doen ;-))
Hij kan dus wel direct opstaan, als hij maar een concreet doel voor ogen heeft, er zelf belang bij heeft. In dit geval om 16.00 uur naar huis kunnen gaan.
Zo’n kleine verandering om ‘de wekker te gaan doen’ heeft hem zelfs geholpen het besluit te nemen vanaf volgend jaar drie keer negen uur te gaan werken. Dit had hij voorheen ook niet voor mogelijk gehouden. Nu hij weet dat hij om zeven uur op kán staan, is het maar een kleine moeite om dit te blijven doen en dan één uurtje langer door te werken.
Hij heeft een helder doel voor ogen: vier dagen achter elkaar vrij zijn.
Wat dit voorbeeld mij leert over delegeren is het volgende:
- Dat het makkelijk is als je er allebei belang bij hebt en dit ook weet van elkaar.
- Dat een aantrekkelijk doel voor ogen hebben belangrijk is om nieuw gedrag te doen.
- Dat ik de verantwoordelijkheid al veel eerder over had kunnen dragen. Ik heb hem de kans ontnomen ervaringen op te doen om van te leren. Ik heb ons beiden tekort gedaan.
- Dat je de uitspraak: ‘ik kan dit niet”, vooral niet te letterlijk moet nemen. Als jij het kunt, kan een ander het meestal ook, nádat je dit precies hebt uitgelegd of voorgedaan. Tenminste als je samen een helder doel voor ogen hebt ;-))
Vraagje: Wat zou jij willen delegeren en aan wie? En wat gaat jullie dit beiden opleveren?
Geef een reactie