Ik kijk altijd graag naar natuurprogramma’s op TV. Iedere werkdag tussen vijf en zes is er eentje op Nederland 2, herstel NPO 2. Ik was eigenlijk andere dingen van plan, maar ik ging zitten en bleef geboeid kijken naar het programma over apen. Zulke leuke beesten. Grappig en speels en in allerlei kleuren, soorten en maten.
‘Wist u dat álle apen één ding met elkaar gemeen hebben?’ was de vraag van de voice-over van het programma. Ik was al aan het peinzen wat dat zou kunnen zijn, toen het antwoord kwam. ‘Alle apen vlooien elkaar. Dit is belangrijk voor het contact en de communicatie in de groep.’ Tja, tuurlijk dat wist ik. Wat ik nog niet wist was het volgende.
Dat dit per apensoort heel verschillend kan zijn. We kennen allemaal wel de beelden van de grote, sterke aap en daarachter een kleiner exemplaar die nauwgezet en minutieus door de haren van de ander strijkt op zoek naar beestjes. Op deze manier hebben ze contact en blijven ze vriendjes.
Er zijn ook andere manieren van vlooien. Sommige apen hebben geen duim (meer) en dan wordt vlooien lastig. De bonobo aap is er zo eentje. Hele lange vingers en geen duim. Tja en wat doe je dan om vriendjes te blijven met de groep? Ze omhelzen elkaar geregeld om hun genegenheid te tonen en contact te hebben.
Of de Berber apen op de rots van Gibraltar. Als je daar bent geweest, ken je ze wel. Ze komen bij je, zijn niet bang, ze zijn vrij brutaal zelfs. Ook zij hebben een speciale manier van vlooien om in contact te komen met de hoogste baas. Ze stelen een jong van de moeder en slepen die mee naar de baas. Een cadeautje voor de baas én ze hebben hun contactmomentje. Gelukkig geeft de baas het jong al snel weer terug aan moeder. Hij kan en wil er verder niks mee.
Of neem de Gelada bavianen in Ethiopië die de hele dag geluid maken om in contact te blijven. Ze kennen wel 30 verschillende geluidjes en zijn de hele dag door aan het kletsen.
Dan komt nu de vraag! Wat is jouw manier van vlooien?
Ik ben heel benieuwd naar het antwoord dat je hieronder kunt geven.
Geef een reactie