De vakanties zijn (bijna) voorbij.
Tijd om weer relaxed én enthousiast aan de slag te gaan. Toch?
De realiteit is vaak anders. Je energie en ontspanning zakt na terugkomst vaak snel weer weg. Je had je van alles voorgenomen, om dingen nu anders aan te pakken. Naar de sportschool gaan, dagelijks wandelen of fietsen. Die ene klus doortastend oppakken en toch loopt het al weer stroef.
Meer rust en ontspanning in je werkdag, je had het je zo voorgenomen, het lukt nog niet.
Ik heb ergens gelezen dat ze dit ook wel het Tony-Robbins-syndroom noemen.
Tony Robbins is de grootste naam ter wereld op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. Hij enthousiasmeert en betovert vaak duizenden bezoekers van zijn seminars. Ze hebben elkaar nog nooit gezien en staan binnen 5 minuten met elkaar te high-fiven, elkaar te knuffelen en ze delen hun grootste verlangens en uitdagingen voor de hele groep.
Tony neemt een-op-een een individu onder handen (met duizenden omstanders daar omheen). Deze persoon krijgt nieuwe inzichten, zakelijk of privé, en stijgt boven zichzelf uit.
Wij zijn natuurlijk nuchtere Nederlanders en nemen dat Amerikaanse met een grote korrel zout, en toch komen ook wij vol energie, vol verhalen en met de beste intenties weer terug op het werk. 😀
En dan gaat het mis. Je komt op je werk waar je vol overgave en enthousiasme over je nieuwe ervaringen en inzichten vertelt. Je vertrouwde omgeving hoort het aan en denkt: ‘het zal wel.’
Je moet sterk in je schoenen staan om vast te houden aan je nieuwe ideeën en aanpak. Meestal zijn ze binnen enkele dagen alweer verdwenen.
Hoe voorkom je dat jouw nieuwe energie en ontspanning verdwijnt als sneeuw voor de vakantiezon?
Probeer vooral niet te veel zaken tegelijk te veranderen en beschouw elke verandering als een project op zich met hierin kleine stapjes. Vertaal je nieuwe inzichten en veranderingen in actiepunten en zet ze in je agenda?
Wil je de kans op succes nog verder vergroten? Betrek dan ook je omgeving erbij door aan te geven wat je wilt en hoe ze jou hierbij kunnen helpen, zodat het voor beide partijen beter wordt.
Voorkom opstart-stress of opstart-paniek.
Mijn favoriete uitspraak is: ‘In paniek raken kan altijd nog.’
Als je belangrijke dingen tijdig inplant in je agenda, heb je vaak voldoende tijd en ontstaat er geen urgentie of stress.
Uit testen komt altijd naar voren dat ik stressbestendig ben. Nu vraag ik me wel af. Ben ik dat echt? Of hou ik juist niet van stress en bereid ik dingen daarom voor, zodat ik nooit gestresst hoef te zijn? Het kip of het ei verhaal.
Mijn belangrijkste tip: raak ook overtuigd van de slogan:
In paniek raken kan altijd nog!
Dit zorgt ervoor dat je overzicht houdt, na kunt denken en zelf de juist acties kunt doen, of anderen in kunt schakelen die jou kunnen helpen.
Een goede start is het halve werk voor het belangrijke, laatste kwartaal, van het jaar 2019!
Veel plezier en succes toegewenst!
Enne die successen wel vieren hè, er kort even bij stilstaan is al voldoende.
Geef een reactie