Ben jij de leider van de toekomst? Je hebt in ieder geval de volgende vaardigheden nodig:
Sociale eigenschappen en communicatieve vaardigheden.
Voor moderne bestuurders is empathie, motivatie en communicatie essentieel. Hiërarchisch leiderschap past niet meer in deze tijd. Het gaat overal om samenwerken, goede relaties opbouwen en goede dingen doen in een lerende werkomgeving. Organisaties hebben leidinggevenden nodig die duidelijk zijn én loslaten.
Je hebt je team nodig om alle ontwikkelingen bij te houden, en hier proactief mee om te gaan. Een goede leider kan goed luisteren en is empathisch. Je herkent en erkent individuele talenten en zorgt ervoor dat ze deze kunnen inzetten in hun werk. Je bent in staat om je hele team te motiveren een gezamenlijk doel te realiseren.
Aanpassingsvermogen en flexibiliteit
Aanpassingsvermogen is essentieel voor de leider van de toekomst. Er is niet één manier om je doel te bereiken. Alles hangt af van de context en ontwikkelingen in het werkveld. Een goede leider is in staat om stijl en strategie te veranderen op basis van wat het bedrijf nodig heeft.
Dit is niet altijd makkelijk, we zijn vaak onbewust bezig om alles leuk en bij het oude te houden. Maar hiermee sta je je eigen ontwikkeling én die van je organisatie in de weg.
Hoe goed ben je in het herkennen van signalen in je team, in de organisatie en in de omgeving? Hoe pas jij je stijl aan op veranderingen zoals groei van het bedrijf.
Reflectie
Kritisch kijken naar je bedrijf, je team en jezelf is essentieel. Bij leiderschapspotentieel en de ontwikkelmogelijkheden van toekomstige leiders staan drie zaken centraal: analytische denkkracht, empathie en reflectievermogen.
Hoe denk je na over ontwikkelingen en ben je in staat emoties, zorgen en input van anderen mee te nemen. Er is nooit één juist antwoord, het draait allemaal om de manier waarop je tot de uitkomst komt. Soms betekent het vasthouden aan je eerdere standpunt en soms betekent het toegeven dat je helemaal fout zat.
Je moet weten wat je sterke punten zijn en hoe je je nog verder kunt ontwikkelen. Je bent nooit uitgeleerd.
Context, stijl en drijfveren
Soms moet je ook inzien dat jij niet de juiste persoon voor de taak bent. De een past beter in een grote organisatie, de ander bij een startup.
Iedere leider heeft een eigen stijl en drijfveren. Die moeten passen bij de organisatie, de fase waarin de organisatie zich bevindt en de inhoudelijke taak.
Diversiteit en inclusie
Diversiteit in de bestuurskamer is een speerpunt in veel organisaties. ‘Stel alleen maar vrouwen aan ons voor’, wordt er regelmatig gezegd tegen wervingsbureaus. Meer diversiteit is op zich positief, want uit vele onderzoeken blijkt dat diverse teams beter presteren. Maar één vrouwelijk bestuurslid is nog maar het begin. En natuurlijk is diversiteit meer dan man of vrouw.
Ik was in de vorige eeuw al een leider van de toekomst blijkt nu. Afdelingsmanager bij een verzekeringsmaatschappij, na een uitgebreid assessment, en de enige vrouw in een MT met allemaal mannen. Met behulp van een leiderschapscoach die mij in de eerste maanden heeft gesteund en waar ik open het gesprek mee kon voeren om twijfels te bespreken, heb ik die rol zes jaar met plezier vervuld.
Begin jij met leidinggeven en zoek je een coach?
Geef een reactie