Leiderschap vraagt veel verschillende competenties als je de vele artikelen en boeken hierover leest. De lijst van verwachtingen waar een leider aan moet voldoen, om succesvol te zijn, is niet realistisch. Alle tekortkomingen van een groep moeten worden opgelost door de leider. Dat kan natuurlijk niet. Leiderschap gaat simpelweg om een rol binnen een groep. De leider van de groep moet vooral emotioneel volwassen zijn.
Emotioneel volwassen leiders kunnen goed omgaan met complexe situaties en worden niet emotioneel. Ze zijn niet bang en hebben geen groot ego. Met rust en wijsheid zorgen ze voor het beter begeleiden van het team naar de gewenste resultaten en dragen ze bij aan volwassen leiderschap.
Een onvolwassen leider probeert vaak in zijn eentje de weg te bepalen, zonder duidelijk doel, en reageert impulsief op elke hobbel in de weg. Het team wordt constant heen en weer geslingerd, alsof ze voortdurend opnieuw moeten beginnen, zonder echt resultaat. In plaats van stil te staan en te reflecteren, gaat de onvolwassen leider maar door. Vaak gedreven door de angst om zwak of incompetent over te komen.
Reflectie daar draait het om
De emotioneel volwassen leider hoeft niet alles direct te weten of onmiddellijk te reageren op elke uitdaging. Hij of zij neemt de tijd om de situatie te onderzoeken, te reflecteren en samen met het team te kijken naar de meest logische en geïntegreerde oplossingen. Hij of zij weet dat niet alles meteen opgelost hoeft te worden. Problemen zijn puzzelstukken die samenhang hebben met andere uitdagingen binnen de organisatie. Onderzoek en reflectie zorgen voor duurzame oplossingen. Dit type leider zorgt voor stabiliteit en vertrouwen binnen een organisatie, omdat het team weet dat er niet zomaar van koers gewisseld wordt zonder goede reden.
Een emotioneel volwassen leider is ook minder geneigd om de verantwoordelijkheid voor alles zelf te dragen. Ze erkennen dat leiderschap een gedeelde verantwoordelijkheid is, en moedigen het team aan om zelf met ideeën en oplossingen te komen. Dit leidt tot meer betrokkenheid, innovatie en uiteindelijk betere resultaten.
Groeien in emotionele volwassenheid
Als leiderschapscoach help ik nieuwe leiders graag om goed in hun nieuwe rol te groeien en emotioneel volwassen te zijn. Leren van ervaringen en situaties en hierop reflecteren. Wat gebeurt er, wat voelen ze daarbij en hoe kunnen ze nieuwsgierig blijven en kijken naar gedrag en gedachten én naar emoties en gevoelens die hierbij horen. Door niet te oordelen, over zichzelf of anderen, groeien ze in zelfbewustzijn en emotionele veerkracht.
Ben je nieuw als leidinggevende dan help ik je graag 1-op-1 óf met m’n boek:
Beginnen met leidinggeven doe je zo!
Conclusie
Emotioneel volwassen leiderschap vormt het fundament voor effectief en duurzaam leiderschap binnen een organisatie. Het draait om het vermogen om emoties te reguleren, geduld te bewaren en te reflecteren voordat er beslissingen worden genomen.
Geef een reactie