Een burn-out kennen we allemaal wel. Maar ken je ook het fenomeen bore-out? Het is een vorm van demotivatie in je werk, die ontstaat door verveling, onderbelasting en een gebrek aan uitdaging. Het is vergelijkbaar met een burn-out, maar het verschil ligt in de oorzaak: waar een burn-out door overbelasting wordt veroorzaakt, komt een bore-out door onderbelasting en een gebrek aan voldoening.
Een bore-out herkennen en aanpakken is belangrijk om je werkplezier en mentale gezondheid te beschermen.
Hoe herken je een bore-out?
- Je kunt last hebben van chronische verveling. Je hebt het gevoel dat je werk niet uitdagend genoeg is, of dat het weinig waarde toevoegt.
- Je hebt geen plezier in je werk, bent gedemotiveerd, en je vindt het moeilijk om jezelf te motiveren voor je dagelijkse taken.
- Vermoeid en lusteloos. Te weinig uitdaging kan leiden tot mentale uitputting en vermoeidheid. De verveling zorgt ervoor dat je je erg moe voelt, terwijl je geen zware taken uitvoert.
- Om de tijd door te komen, besteed je wellicht veel tijd aan afleidend gedrag en tijdverspilling, zoals eindeloos scrollen op sociale media, veel koffie- of rookpauzes nemen.
- Verhoogde irritatie en ontevredenheid. Kleine zaken op het werk kunnen je plotseling irriteren, en je bent ontevreden zonder duidelijke reden.
- Net zoals bij een burn-out kun je bij een bore-out last hebben van fysieke klachten zoals hoofdpijn, slaapproblemen en concentratieproblemen.
Hoe kun je een bore-out voorkomen en aanpakken?
- Variatie en uitdaging zoeken: Als je merkt dat je werk weinig afwisseling heeft, bespreek dit dan met je leidinggevende en vraag om projecten die je uitdagen of om mogelijkheden om nieuwe vaardigheden te leren.
- Doelen stellen: Bepaal samen met je leidinggevende duidelijke doelen en bespreek de wederzijdse verwachtingen. Het hebben van doelen helpt om focus te houden en motivatie te vinden.
- Waar liggen jouw interesses en ontwikkelmogelijkheden: Wat vind jij interessant in je werk en waar wil jij je verder in ontwikkelen? Welke cursussen, workshops of trainingen zijn er op dat gebied?
- Praat erover: Met collega’s, leidinggevenden of een HR-medewerker. Door eerlijk te zijn over je verveling en behoefte aan uitdaging, vergroot je de kans dat er samen een oplossing wordt gevonden.
- Werk aan je mindset: Wat is de waarde van jouw werk in een breder perspectief? Hoe draagt jouw werk bij aan de organisatie als geheel?
Wat kun je als leidinggevende doen om je medewerkers te helpen?
Zorg voor voldoende uitdaging en afwisseling in het werk. Welke taken zijn een uitdaging. Laat je mensen regelmatig iets nieuws leren of verantwoordelijkheid nemen voor een project.
Ken de ambities en persoonlijke doelen van je teamleden. Bespreek dit regelmatig en bied kansen om verder te groeien binnen de functie en of organisatie.
Geef je medewerkers de ruimte om zelfstandig beslissingen te nemen en verantwoordelijkheid te dragen. Dit verhoogt de betrokkenheid en het gevoel om van betekenis te zijn.
Geef op een positieve manier feedback op de resultaten die bereikt worden. Hiermee voelen ze zich meer gewaardeerd en verbonden met het team en de doelen van de organisatie.
Zorg voor een vertrouwde omgeving, zodat je mensen zich veilig voelen om aan te geven dat ze zich onderbelast voelen. En je samen oplossingen kunt bespreken.
Een gesprek met een coach kan ook helpend zijn om de situatie te verkennen en tot ideeën te komen waar je medewerkers zelf mee aan de slag kunnen gaan.
Geef een reactie