In mijn eerste jaar als leidinggevende heb ik een hele bijzondere training meegemaakt. Een training over ‘creative interchange’. In het Nederlands betekent het iets van ‘scheppende of creatieve uitwisseling’. Tot op de dag van vandaag, het is nu 15 jaar later, ben ik blij dat ik deze training heb gevolgd. Het is de versnelling geweest in mijn persoonlijke ontwikkeling en groei . Het heeft ervoor gezorgd dat ik buiten de gebaande paden ben gaan kijken én bewegen.
Eén van de onderdelen die indruk op me heeft gemaakt was het werken met het MBTI profiel. MBTI staat voor Meyers-Briggs-Type-Indicator. Het is een systematiek om de verschillen in persoonlijkheid van mensen te duiden. Het model is ontwikkeld door Katharine Cook Briggs en haar dochter Isabel Briggs Meyers op basis van theorieën van Carl Jung. Ik vond het prachtig om met de resultaten van dit instrument beter te begrijpen waarom ik doe wat ik doe. Hoe ik bepaalde dingen anders kan doen om effectiever te zijn. Er is geen sprake van goed of fout, wel dat ik de dingen anders doe dan een ander. Het is goed van pas gekomen in mijn rol als beginnend leidinggevende. Vooral om mijn collega managers en teamleden beter te begrijpen. Bij mij werkt het zo dat ik dit soort informatie pas écht begrijp, wanneer ik het in de praktijk kan toepassen.
Het MBTI systeem is gebaseerd op vier kenmerken dat leidt tot een MBTI persoonlijkheidstype. Met behulp van een vragenlijst leer jij je voorkeursgedrag kennen. Er zijn geen goede of foute antwoorden op de vragen, het gaat om je voorkeur. Je kunt het andere gedrag ook vertonen. Over het algemeen, vooral in spannende situaties zul jij je voorkeursgedrag laten zien. Aan de hand van de vragenlijst wordt bepaald wat de vier kenmerken van je persoonlijkheidstype zijn. Het is een Engels systeem. De letters zijn de beginletters van de Engelse benamingen.
Ben je meer extravert (E) of introvert (I)?
E staat voor extraversie de I voor introversie. Met andere woorden, ben je vooral gericht op de buitenwereld of op je eigen gedachtewereld. Wanneer je extravert bent vind je het leuk om in teams te werken. Je ontwikkelt ideeën vooral in overleg met anderen. Wanneer je extravert bent is het nieuwe werken minder geschikt. Heb je een introverte persoonlijkheid dan gaat je voorkeur uit naar een rustige werkruimte. Je ontwikkelt ideeën als je alleen bent. Uitermate geschikt voor het nieuwe werken.
Ben je een realist (S) of een vernieuwer (N)?
S staat voor observatie de N voor intuïtie. Heb je vooral interesse in de feiten, of ben je vooral geboeid door wat mogelijk is? Realisten werken het liefst stapsgewijs aan taken waarvoor ze de werkwijze al kennen. Vernieuwers vinden het juist uitdagend om nieuwe, complexe projecten aan te pakken en werken in vlagen van energie.
Ben je een denker (T) of een voeler (F)?
T staat voor denken de F voor voelen. Neem je beslissingen op basis van logisch, objectief redeneren of op basis van persoonlijke emoties en idealen? Als denker ben je vastberaden en gericht op je taak in plaats van op de groep. Als voeler ben je vooral gebaat bij eensgezindheid in de groep. Je neemt besluiten op basis van persoonlijke of andermans emoties. Natuurlijk kun jij als voeler ook logisch een besluit beredeneren. Het verschil is dat jouw waarden en emoties specifiek onderdeel zijn van het besluitvormingsproces. Wanneer jij je baas of teamleden wilt overtuigen is het belangrijk rekening te houden met hun voorkeur voor de feiten of waarden.
Ben je oordelend (J) of waarnemend (P)?
J staat voor oordelen de P voor waarnemen. Leef je het liefst gestructureerd en georganiseerd of juist spontaan en flexibel? Als oordelaar, werk je het liefst volgens een planning, je beslist snel en concentreert je op wat er gedaan moet worden. Je wilt graag elk taak zo snel mogelijk afronden. Als waarnemer houd je van verandering, je staat open voor nieuwe ervaringen en voelt je beperkt door te veel structuur. Soms heb je moeite met afronden omdat je steeds nieuwe en nuttige info vindt.
De eerste keer dat ik de vragenlijst heb ingevuld kwam ik eruit als een ISTJ type. Dat vond ik toen wel herkenbaar. Na een aantal NLP trainingen, waarin ik sterk heb gewerkt aan persoonlijke ontwikkeling en het losbreken uit vaste patronen, heb ik de test nog een keer gedaan. Deze keer was het een ENTJ. Ook herkenbaar, hoewel ik weet dat het een kleine E is en een kleine N. De J is het meest kenmerkend voor mij. Ik werk graag gestructureerd en volgens een planning en rond zaken graag effectief af. Ben ik hier blij mee? Ja, het komt me goed van pas als zelfstandig ondernemer.
Een volgende keer meer over de bijzondere effecten van deze training, te beginnen met een verhaal dat alles anders maakte. Wordt vervolgd dus ……
Geef een reactie