Aan de slag met je EQ! Van denken naar doen.
Leiders worden vaak beoordeeld op basis van hun IQ, professionele kwaliteiten en resultaatgerichtheid. Natuurlijk zijn deze aspecten nog steeds belangrijk, en er is meer nodig voor succesvol leiderschap: emotionele intelligentie (EQ).
Emotionele intelligentie omvat het vermogen om emoties – zowel van jezelf als van anderen -te herkennen, te begrijpen en deze emoties te gebruiken in het leiderschapsproces.
IQ en EQ zijn twee verschillende werelden, aangestuurd door verschillende delen van de hersenen. Daniel Goleman, de grondlegger van EQ, heeft aangetoond dat leiders met een hoog niveau van emotionele intelligentie beter in staat zijn om lichaamstaal en emoties van zichzelf en anderen te begrijpen, wat bijdraagt aan hun succes.
Wil je aan de slag gaan met je EQ, dan kun je dit doen in een viertal stappen:
Stap 1: Zelfkennis en Zelfbewustzijn
Om je emotionele intelligentie te ontwikkelen, begin je met zelfkennis en zelfbewustzijn. Stel jezelf vragen zoals: ‘waarom handel ik zoals ik doe en wat zijn mijn dieperliggende waarden?’ Onderzoek je emoties, begrijp ze en weet waar ze vandaan komen. Dit is de basis voor groei in persoonlijk leiderschap.
Stap 2: Zelfmanagement
Na het verwerven van zelfkennis is het tijd voor zelfmanagement. Denk na over de resultaten van stap 1, stel ontwikkeldoelen in persoonlijk leiderschap en maak een plan. Doe vervolgens daadwerkelijk dingen die buiten je comfortzone liggen. Kom in actie: oefening en herhaling zorgen ervoor dat je steeds beter wordt.
Stap 3: Omgevingsbewustzijn
Kijk meer naar wat er om je heen gebeurt en naar de reacties van anderen. Begrijp de emoties en perspectieven van anderen om beter samen te werken. Stel vragen voordat je je eigen mening geeft, én leer de mening van anderen te waarderen om tot een nog betere aanpak en/of resultaat te komen.
Stap 4: Bewust bouwen aan relaties
Laat anderen weten waarom je hen waardeert of bewondert. Communiceer met gevoel en los conflicten op een positieve manier op. Leg uit waarom je bepaalde beslissingen neemt en luister naar anderen. Werk actief aan het onderhouden van goede relaties op het werk.
Wanneer begin je om je emotionele intelligentie actief te versterken?
Wacht niet tot een crisis je dwingt te beginnen. Neem bewust de regie over je persoonlijke leiderschap. Gebruik de bovenstaande stappen als leidraad. Als extra hulpbron bied ik mijn boek aan: “Jezelf coachen doe je zo! Persoonlijk leiderschap in 5 stappen.”
Je hoeft het dus niet alleen te doen. Gebruik mijn boek of overweeg een coachtraject. In een aantal gesprekken kunnen we samen werken aan het actief versterken van je EQ.
Geef een reactie