Er was een tijd waarin teammanagers werden gezien als bureaucraten, controleurs en spreadsheetnerds. Veel consultants riepen zelfs dat het schrappen van deze laag een aanzienlijke kostenbesparing zou betekenen.
Tijden veranderen en teammanagers zijn nu cruciaal
Tijden en inzichten veranderen. Tegenwoordig zijn diezelfde consultants ervan overtuigd dat teammanagers cruciaal zijn voor het succesvol runnen van grotere bedrijven. Wat is er veranderd? Een actieve betrokkenheid van teammanagers blijkt essentieel te zijn bij organisatorische veranderingen.
Verwaarlozing begint opnieuw
Na grote veranderingen worden teammanagers, die niet zijn ontslagen, na verloop van tijd vaak weer genegeerd en verwaarloosd. Ze krijgen onvoldoende middelen of waardering voor het belangrijkste deel van hun werk: talentmanagement.
Teammanagers verzuipen in een zee van verantwoordelijkheden zonder de juiste training of ondersteuning. Ze worden onvoorbereid in het diepe gegooid en dienen vaak als vangnet voor allerlei taken. Dit maakt ze de boksballen van de organisatie, die onmogelijke opdrachten van het hoger management ontvangen en de schuld krijgen wanneer dingen misgaan.
Als de werkdruk té hoog is
Te hoge werkdruk kan ervoor zorgen dat teammanagers het grootste deel van hun tijd samen met hun teams werken. Hierdoor worden belangrijke taken zoals talentontwikkeling, productiviteitsverbetering en het behouden van werknemers verwaarloosd. Terwijl dit juist cruciale taken zijn voor het lange-termijn succes van de organisatie.
Waarom is de teammanager onmisbaar?
Ze zijn de verbindende schakel tussen het hogere management en de werkvloer. Ze filteren de ruis uit de communicatie en vertalen strategische beslissingen naar begrijpelijke en uitvoerbare acties.
Het zijn coaches, verbinders en talentmanagers. Om deze rol effectief te kunnen vervullen, hebben ze zelf ook training en coaching nodig. Het hoger management moet investeren in de ontwikkeling van teammanagers.
Wat kun je zelf al doen als teammanager?
Het is belangrijk om een goede relatie te onderhouden met je eigen leidinggevende. Voor meer praktische tips, raad ik je aan om hoofdstuk 3 uit mijn boek, “Beginnen met leidinggeven doe je zo!”, te lezen. Hierin vind je waardevolle inzichten om je rol als teammanager goed in te vullen.
Zoek je een coach? Ik help je graag en een keer kennismaken kan altijd.
Geef een reactie