Het is de week van de werkstress. Een mooi moment voor praktische tips om stress te voorkomen.
Werkstress krijg je vaak omdat:
- Er teveel op je bordje ligt.
- Je niet goed prioriteiten stelt.
- Je het moeilijk vindt om nee te zeggen.
- Je te weinig vooruitkijkt en niet op tijd begint met voorbereidingen.
- Jij je ergert aan een collega die zwaar in je allergische zone zit.
- Er een (grote) verandering op stapel staat. Je baas je wél vertelt hoe de toekomst eruit gaat zien. En níet wat er vanaf volgende week anders moet gebeuren!
Om met dit soort situaties om te kunnen gaan zijn er een aantal handige ezelsbruggetjes.
Vind je het nog niet zo makkelijk? Zie ze dan als speldenprikjes.
Maak je wél DIK (Denk (en Doe) In Kwaliteiten)
Erger jij je aan een collega die rustig de tijd neemt om zijn werk goed af te ronden? Die op tijd naar huis gaat, terwijl het heel druk is! Erger jij je vooral op die momenten dat jij er zelf nog een schepje bovenop doet? Stop ermee!
Stel jezelf de vraag: wat kan ik van deze collega leren? Bijvoorbeeld: hij levert goed werk af door rustig te blijven en planmatig te werken, hij maakt andere keuzes. Op tijd naar huis gaan zorgt ervoor dat hij de volgende dag weer voldoende uitgerust en energiek is. Wat doet hij anders dan jij in concreet gedrag? Wat kun/wil je van hem leren om minder gestrest te zijn.
Laat OMA thuis (Oordelen, meningen, adviezen)
Je hoort je collega praten over het plan van aanpak en wat er allemaal gaat veranderen en direct hoor je dat stemmetje in jezelf:
- dit gaat niet lukken
- hebben we al eerder gedaan
- bij een andere collega werkte het ook niet
- een eerder voorstel is ook ingetrokken
- ik zou het nooit zo doen
Voordat je het weet zeg je hardop wat je denkt en ga je in discussie met je enthousiaste collega. Of met je baas die een target heeft meegekregen en alle neuzen in dezelfde richting wil hebben. Het gaat hard tegen hard en thuiskomend roep je direct: ‘wat ik nu weer heb meegemaakt!’
OMA thuislaten en ANNA meenemen is de gouden regel. (Altijd Navragen, Nooit Aannemen). Zodra je een plan hoort of een verandering waar jij je vraagtekens bij hebt? Waar je direct iets van vindt en precies weet hoe de toekomst eruitziet? Tel tot 5, haal een keer diep adem en wees een OEN (Open, Eerlijk, Nieuwsgierig).
Gebruik VLSD (Vragen stellen, Luisteren, Samenvatten, Doorvragen) in een aantal stappen om erachter te komen wat de ander bedoelt.
- “Ik ben nieuwsgierig wat je van plan bent, zou je mij er wat meer over willen vertellen?”
- Doe je beide oren wagenwijd open (je hebt er niet voor niets twee) en luister.
- Als je voelt dat jij een reactie wilt geven, herhaal dan kort wat de ander heeft gezegd om vast te stellen of je hem wel goed hebt begrepen.
- Vraag door op dat onderdeel waar je nog steeds nieuwsgierig naar bent, wat je nog onduidelijk vindt, waar je niet blij mee bent. Hoe kan het dat hij er zo anders tegenaan kijkt?
- Vraag net zo lang door tot je écht begrijpt wát de ander wil en waarom.
- Als je het met een aantal dingen eens bent, zeg dit vooral!
- En dan ben jij aan de beurt: “Er zijn een aantal dingen waar ik anders tegenaan kijk, dit wil ik je graag uitleggen. Is dit oké?
Kort samengevat, stress voorkom je door:
- Je DIK te maken.
- OMA te vervangen door ANNA.
- Jezelf OENig te gedragen.
- Veel VLSD te gebruiken.
Succes ermee!
Wat doe jij om je stressniveau naar beneden te krijgen?
Geef een reactie