Wanneer je begint met leidinggevenden organiseer je zelf je eigen hulp. Je zorgt ervoor dat je ingewerkt raakt. Natuurlijk wil jouw omgeving je wel een klein eindje op weg helpen. Uiteindelijk wordt er van je verwacht dat je het snel zelf kunt. Daarom hebben ze je tenslotte aangenomen in deze nieuwe baan.
En toch? Het is allemaal nieuw, dus hóe pak je de dingen aan?
Een eerste stap is het leren kennen van de context. Wat is de inhoud van het werk. Wat zijn de verwachtingen die de organisatie heeft over de resultaten en de kwaliteit van het werk. Een eerste verkenning van de situatie door je in te lezen, te praten met de mensen in je team, andere managers en natuurlijk met jouw eigen baas. Hoe ziet het huidige plaatje eruit. Welke resultaten worden er verwacht. Hoe gaat het nu, wat kan er mogelijk beter.
Een tweede stap: wat is jouw rol in dit geheel. Wat zijn je taken en verantwoordelijkheden om de beoogde resultaten te halen. Wat doe je wel en ook wat doe je niet. Wát kun jij doen en hóe doe je het om deze resultaten te láten halen. Want daar zit hem de crux. Je doet minder zelf én toch ben je heel actief bezig om anderen in beweging te krijgen of dingen te bedenken. Hoe proactief ben je en zelfstartend om a) te weten wat het resultaat is en b) die resultaten ook te realiseren met jouw team. Op een zodanige manier dat jij zelf met plezier werkt, er energie van krijgt en je dit kunt overbrengen op je team.
De belangrijkste stap is het leren kennen van de mensen in je team. Al snel zul je ontdekken dat ze allemaal verschillend zijn. Ieder heeft zo zijn of haar eigen gebruiksaanwijzing. Deze gebruiksaanwijzing kun je onder andere ontdekken, door de mensen te typeren, ze een kleur te geven. In het kleurendenken onderscheiden ze vier kleuren: rood, groen, geel en blauw. Er zijn geen goede of foute kleuren en iedereen heeft alle kleuren in zich. Toch voeren één tot twee kleuren de boventoon. Elke kleur heeft toegevoegde waarde. De rode mensen zijn gedreven, dominant, direct, resultaatgericht en volhardend. De groene mensen zijn eigenlijk precies tegenovergesteld, namelijk: geduldig, ondersteunend, mensgericht, bescheiden en ze kunnen goed luisteren. Gele en blauwe mensen hebben ook tegengestelde eigenschappen. Geel wordt getypeerd door woorden als: positief, inspirerend, enthousiast, energiek, optimistisch en open. Terwijl blauw heel anders in elkaar steekt, namelijk: zorgvuldig, precies, analytisch, beleefd, bedachtzaam en efficiënt. Iedere medewerker in jouw team heeft zo zijn of haar eigen kleurenpalet. Welke kleur voert de boventoon? Hoe ga je hiermee om? Wat is jouw eigen kleur? Weet jij wat jou drijft?
Heb jij andere manieren om je team in beeld te brengen? Ik ben benieuwd en hoor het graag van je.
Geef een reactie