Het nieuwe jaar staat voor de deur, een mooi moment om na te denken het stellen van grenzen. In een wereld waarin je vaak te veel ballen tegelijkertijd hoog probeert te houden, is het super belangrijk om te weten waar jouw persoonlijke grenzen liggen. En vooral: hoe je die grenzen kunt bewaken. Ik geef je graag een aantal praktische tips om je te helpen je eigen grenzen te benoemen en vast te houden, zodat je meer ruimte creëert voor wat jij belangrijk vindt in je werk.
Herkennen van grensoverschrijdend gedrag
We hebben natuurlijk allemaal onze eigen grenzen, maar als wij anderen over onze grenzen heen laten gaan, heeft dit vaak te maken met gevoelens van machteloosheid, angst voor verlies, schuldgevoel of plichtsbesef. Zoals: ‘ja’ zeggen tegen een taak terwijl je takenlijst al overvol is omdat je je tijdelijke baan wilt houden. Of deelnemen aan verplichte familiebijeenkomsten om je niet schuldig te voelen. Deze situaties herkennen is de eerste stap naar het stèllen en bèwaken van je grenzen.
Grenzen bewaken door te vertragen
Om je grenzen effectief te bewaken, is het belangrijk om bewust te vertragen. Stel vragen over wat een vraag inhoudt, wat de consequenties zijn, en hoeveel tijd het in beslag neemt. Geef jezelf tijd en ruimte om na te denken en te voelen of je wel echt wilt instemmen. Dit proces helpt je om te begrijpen waar je ‘nee’ vandaan komt. Het kan ook leiden tot het maken van weloverwogen keuzes waarbij je toch ‘ja’ zegt, maar dan vanuit een bewust besluit dat past bij jouw persoonlijke groei en ontwikkeling.
Nee-Zeggen is ja zeggen tegen jezelf
De ander is vrij om vragen te stellen én NEE is ook een antwoord.
Nee zeggen is niet egoïstisch, je komt juist op voor jezelf. Heel vaak doen we aannames over hoe anderen zullen reageren als je nee zegt. Zoals de gedachte dat de ander boos wordt als je nee zegt. Maar weet je, als jij je antwoord goed onderbouwt zonder de ander aan te vallen, is het vaak goed te accepteren. Je zou het kunnen zien als een test van wederzijds begrip en respect. En als de ander niet begripvol reageert, kun je je afvragen wat deze relatie betekent.
Checklist voor het bewaken van grenzen
Om je te helpen bij het bewaken van je grenzen, deze checklist:
- Erken je grenzen: realiseer je dat het oké is om grenzen te hebben.
- Bouw vertraging in: neem de tijd om vragen te stellen en bedenktijd te vragen voordat je instemt.
- Omarm je gevoelens: alles wat je voelt, mag er zijn.
- Leer nee-zeggen: onderbouw je ‘nee’ op een rustige manier en heb begrip voor de ander.
- Evalueer relaties: als anderen herhaaldelijk over je grenzen heen gaan, overweeg dan of deze relatie het waard is.
Grenzen stellen: je moet het zelf doen!
Het stellen van grenzen is een voortdurend leerproces. Het vraagt om zelfreflectie en de bereidheid om dingen anders aan te pakken door nee te zeggen. Je helpt jezelf om persoonlijk te groeien en leiderschap te tonen. Ga het nieuwe jaar in met de moed om je grenzen te bepalen. We verdienen het allemaal.
Héle fijne feestdagen en een mooi en liefdevol 2024 toegewenst. Zorg goed voor jezelf!
Geef een reactie