In m’n digitale agenda heb ik iedere vrijdag twee vragen staan: 1) heb ik mijn best gedaan om dagelijks prioriteiten te stellen en deze ook te doen én 2) heb ik mijn best gedaan dagelijks een half uurtje te mediteren.
In balans blijven is namelijk ook belangrijk voor me, anders word ik te fanatiek en geen leuk mens weet ik van mezelf. Mijzelf herinneren dat ik m’n best wil doen op deze onderwerpen helpt om hier op de goede manier mee bezig te zijn.
Dit soort vragen aan jezelf stellen is, wat mij betreft, de belangrijkste les uit het boek van Marshall Goldsmith: Triggers. Hij is een business coach die CEO’s en andere hoge omes persoonlijk coacht en begeleidt.
Het boek van Goldsmith was een must voor mij om te kopen. Ik zag de titel, heb even de inhoudsopgave bekeken, de achterflap gelezen en de keus was snel gemaakt. Kopen en direct lezen. Waar hij over schrijft kan ik goed gebruiken in mijn werk om beginnend leidinggevenden te helpen met hun gedrag, bij het innemen van hun nieuwe plek op een effectieve manier. Plus het helpt om mezelf wéér beter te leren kennen en mijn eigen gedrag beter te begrijpen. Het blijft een proces van een leven lang leren en groeien. En laat dit nou het leukste zijn om te doen ;-))
Als jij wilt weten wat jouw triggers zijn, wat jij zou willen veranderen en vooral hóe je dit kunt doen, is dit boek echt een aanrader.
Het behandelt o.a. de volgende thema’s:
- Waaróm worden we niet de persoon die we willen zijn?
- Stel jezelf vragen over gedrag dat je wilt veranderen.
- Wat is het belangrijkste principe om je kans op succes te vergroten?
- Hoe kan meer structuur je helpen?
Waarom worden we niet de persoon die we willen zijn?
- Omdat het blijvend veranderen van gedrag moeilijk is. We zijn gewoontedieren. Weten wélk gedrag je wilt veranderen, dit actief doen en het ook nog eens volhouden ís niet makkelijk.
- Aan jezelf toegeven dat je bepaald gedrag zou moeten veranderen is al lastig. Je bent je er niet van bewust. Of, en die kans is groter, je ben je er wel van bewust bent maar verzint excuses om je gedrag te vergoelijken. ‘Zo ben ik nu eenmaal’ is ook een uitspraak die hier bij hoort.
- Gedrag veranderen kost tijd en inspanning. Het haalt je uit je comfortzone. Nog zo’n reden waarom je er niet eens aan begint. Zelfs al weet je dat het goed zou zijn.
- Je weet niet hóe je het moet doen. Je bent wel gemotiveerd, maar weet niet hoe je het aan moet pakken en bent niet in staat het zelf voor elkaar te krijgen.
- Gedrag blijvend veranderen lukt alleen wanneer je dit zelf écht wilt, dat weten we allemaal. Je kunt allerlei tips aangereikt krijgen en pas als je het zelf wilt, als je er belang bij hebt, is er een kans dat het lukt.
Wat is het belangrijkste principe om je kans op succes te vergroten?
Meten is weten. Vooruitkijken, plannen en voorbereiden zijn de belangrijkste ingrediënten om succes te hebben bij alles wat je doet. Iedere timmerman weet dat twee keer meten, één keer zagen is. Een zeiler weet waar de wind vandaan komt. Dames die iets in de kast willen hebben dat past bij iedere gelegenheid weten dat ze een zwart jurkje moeten kopen.
Gedrag veranderen waardoor je minder stress ervaart, er minder conflicten zijn en minder tijdverspilling, is voor iedereen belangrijk. Bij dit gedrag gaat het om keuzes maken. Om de keuze bemoei ik me ergens mee, laat ik me afleiden van de dingen die ik wil doen, of laat ik het gaan.
Het gaat om het stellen van de volgende vraag, een vraag die je het beste even op je in kunt laten werken door hem een paar keer te lezen:
Ben ik bereid
Op dit moment
Om de vereiste investering te doen
Om een positief verschil te maken
Bij dit onderwerp?
- Is het antwoord ja, dan doe je het én je doet je best het zo goed mogelijk te doen.
- Is het antwoord nee, dan laat je het gaan.
Je doet het goed, besteed er echt aandacht aan, of je doet het niet. Het gaat er bij dit principe om vooral geen tijd te besteden aan dingen waar je toch niets aan kunt doen, wat je alleen maar negatieve energie kost.
Een prachtig voorbeeld uit het boek is de vraag van Goldsmith in trainingssessies. Hij vraagt een man uit het publiek te denken aan een persoon die hem boos, woest of gek maakt en of hij die persoon voor de geest kan halen. Er volgt een knik, een vies gezicht en een ja.
Vervolgens de briljante vraag: ‘Hoelang ligt die persoon ’s nachts wakker van jou?’
‘Geen minuut’ is het antwoord.
‘Wie wordt hier nu gestraft en wie deelt de straf uit?’
‘Ik en ik’ is het enige juiste antwoord.
Stel jezelf vragen over gedrag dat je wilt veranderen.
Hoe gemotiveerder je bent om gedrag écht te veranderen, hoe beter. Om jezelf te helpen deze motivatie vast te houden en blijvend nieuw gedrag te laten zien en horen kun je vragen stellen aan jezelf. De vragen die Goldsmith in zijn boek beschrijft zijn de volgende:
- Heb ik vandaag mijn best gedaan om duidelijke doelen te stellen?
- Heb ik vandaag mijn best gedaan om vooruitgang te boeken ten aanzien van mijn doelen?
- Heb ik vandaag mijn best gedaan om betekenis te vinden?
- Heb ik vandaag mijn best gedaan om gelukkig te zijn?
- Heb ik vandaag mijn best gedaan om positieve relaties op te bouwen?
- Heb ik vandaag mijn best gedaan om geheel en al betrokken te zijn?
Dit zijn voorbeelden van vragen die je kunnen helpen gedrag blijvend te veranderen. Je kunt er andere vragen van maken die jou helpen in jouw situatie, zoals ik ook heb gedaan.
Heb je al een idee welke vragen jij aan jezelf zou kunnen stellen?
Hoe kan meer structuur je helpen bij gedragsverandering?
Zonder structuur word je niet beter én het moet wel de juiste structuur zijn. Structuur is nooit een doel op zich, het is altijd een hulpmiddel. Ik vind structuur prettig, heb het ook nodig omdat het me helpt met voorbereiding, zodat ik het daarna los kan laten. Het gaat om een structuur die past bij de situatie en de personen die erbij betrokken zijn. Het vergt telkens even wat denkwerk om dit vast te stellen.
In het boek vertelt Goldsmith over een structuur die hij bedacht voor een CEO die hij begeleidt. Dit met de bedoeling zowel de CEO als een groep van 9 managers, waar hij leiding aan geeft, te helpen. De CEO had te weinig tijd en aandacht voor z’n managers. Zij vroegen om meer overleg. Goldsmith gaf de CEO een script mee die hij consistent moest gebruiken in het 1-op-1 overleg met de managers dat hij om de twee maanden moest organiseren.
In het script stonden de volgende, geweldige, vragen:
- Welke richting gaan wij op? Hardop uitspreken wat de belangrijkste prioriteiten van de organisatie zijn, helpt de CEO en managers om dit vast te houden en het voor elkaar te krijgen. Het helpt om verwachtingen naar elkaar uit te spreken, erover in gesprek te zijn, zodat de managers niet hoeven te gissen welke kant het opgaat. Het zorgt voor een dialoog.
- Welke richting ga jij op? De rollen omdraaien en de manager laten praten helpt om meer op één lijn te komen en elkaar beter te begrijpen.
- Wat gaat er goed? Dit geeft de manager de kans te vertellen over successen die zijn gehaald en prestaties die zijn geleverd. Het geeft de CEO de kans om complimenten te geven.
- Op welke punten kunnen wij verbeteren? Deze vraag zorgt voor een uitwisseling van suggesties en ideeën tussen CEO en manager.
- Hoe kan ik jou helpen? Hiermee helpt de CEO de manager om hulp te dúrven vragen. Het geeft een zetje om toe te geven dat hij af en toe hulp nodig heeft.
- Hoe kun jij mij helpen een effectieve leider te worden? De CEO stelt zich kwetsbaar op, weet dat hij leerpunten heeft om te verbeteren. Als hij deze vraag constant stelt, echt aandacht heeft voor de antwoorden én er iets mee doet, zorgt hij ervoor dat dit gewoon wordt. Hij stimuleert de ander om hetzelfde te doen.
Brengt dit script jou op ideeën, hoe jij het in jouw werk zou kunnen gebruiken?
Het lezen van het boek heeft mij in ieder geval tot actie aangezet. Wekelijks twee vragen in m’n agenda zetten om mijzelf te helpen herinneren of ik op de goede weg ben en hier actief mee bezig zijn en blijven. De ene week lukt het beter dan de andere en dat is ook oké. Ik hoef mezelf niet op de kop te geven, of boos te worden. Ik leer telkens weer wat wel en niet goed werkt, wat de afleidingen zijn en hoe ik hier beter mee om kan gaan. Bedankt Marshall Goldsmith.
Welke twee vragen zou jij in jouw agenda willen zetten?
Ik ben benieuwd naar jullie antwoorden. Als je ze hieronder schrijft, kunnen we er allemaal wat van leren ;-))
Geef een reactie