Een vraag die je niet iedere dag zult krijgen om te beantwoorden. Helden hebben iets magisch, ze doen dingen waarvan je denkt. ‘Wow’ dat zou ik ook graag willen. Mijn held is Pipi Langkous, omdat het een vrije vogel is die áltijd positief is en aan het einde van iedere dag tevreden in haar huisje zit met paard en meneer Nilsson.
Dit zette me aan het denken over talenten van helden én talenten van jou en mij. Wat kun jij leren van jouw held?
Hier ga ik op in aan de hand van drie vragen:
- Wat zijn jóuw talenten op dit moment?
- Welke talenten hebben jouw helden, die jij ook zou willen hebben?
- Hoe kun jij een held worden voor jezelf?
Wat zijn jouw talenten?
Talentontwikkeling. Een belangrijk onderwerp voor jou als leidinggevende én voor jouw teamleden. Wat zijn talenten eigenlijk? De betekenis van talent uit het woordenboek is:
- Natuurlijk vermogen om iets goed te doen. Bijvoorbeeld: ‘talent hebben voor muziek.’ Synoniemen zijn: gave, begaafdheid, aanleg.
- Iemand met een bepaalde gave. Bijvoorbeeld: ‘een aanstormend jong talent.’
Voor mij is talent een aangeboren eigenschap óf het is een bekwaamheid die je door oefening en ervaring zodanig hebt ontwikkeld dat het in je systeem zit. Je hebt natuurtalent én talentontwikkeling. Natuurtalent is aangeboren. Het is een gave. Het zit in je genen. De talenten die met oefening en ervaring ontwikkeld worden zijn net zo mooi en waardevol. Ze zijn in de loop van de jaren ontstaan door dingen te doen en hier steeds beter in te worden. Je bent onbewust bekwaam geworden. Het gaat vanzelf en je denkt er geen seconde meer over na. Je weet vast nog wel je eerste autorijles en de manier waarop je nu rijdt. Toch?
Welke talenten heb jij? Van nature, of aangeleerd.
Onderstaand zie je een lijstje met twee ‘tegenovergestelde’ talenten. Als je dit lijstje eens bekijkt. Wat zijn jouw talenten? Wat past het beste bij jou?
- Werk jij doordacht of meer intuïtief?
- Ben jij gericht op het detail of op de hoofdzaak?
- Ben jij goed in organiseren of improviseren?
- Blijf jij liever op de achtergrond of kies je graag de voorgrond?
- Ben jij van het gevoel of van de ratio?
- Ben je van de reserve of van het enthousiasme?
- Hou jij van realistisch of van ambitieus?
- Ben je volgzaam of assertief?
Welk woord spreekt jou het meest aan en waarom?
Hoe pas jij dit toe in je werk, in welke situaties?
Mijn talent is om alert te zijn en snel te associëren. Dit gaat vanzelf, sterker nog, ik kan het niet niet doen. Ik weet het is een dubbele ontkenning en je begrijpt wat ik bedoel. Als ik iets hoor, zie of lees wat interessant is voor mijzelf of voor de mensen met wie ik werk, schrijf ik het op, maak ik er een foto van en bewaar het. Óf ik deel het direct.
Eind vorig jaar zag ik Viggo Waas, op TV, praten over zijn nieuwste boek over al dan niet waargebeurde verhalen. Het ging over een verhaal waarbij je ergens ja tegen zegt terwijl je het niet wilt. Onmiddellijk is er de associatie met leidinggevenden. Bij Viggo ging het over auditie doen voor Pipo de Clown, terwijl alles in hem zei: dit wil ik niet. Het was een grappig verhaal, eentje om verder over na te denken. Een verhaal dat ik goed kan gebruiken om leidinggevenden aan het denken te zetten in mijn training en coaching. Dus schrijf ik in mijn agenda: filmpje maken van dit stukje om te delen en vaker te gebruiken.
Herken jij dit: ja zeggen terwijl je het eigenlijk niet wilt?
Welke talenten hebben jouw helden?
Je ziet of hoort soms mensen en dan denk je ‘wow’, dat zou ik ook willen kunnen. We hebben allemaal onze helden en voorbeelden. Ik hou zelf van vrije figuren, de gewone helden, de vrije mensen die de wereld een beetje beter maken. Pipi Langkous is zo’n held voor mij. Sterk, dapper, volledig vrij in haar doen en laten. Ze doet de dingen die ze leuk vindt en is tegelijkertijd een goede vriendin voor Tommie en Annika. Ze doet leuke dingen met ze om samen een fijne dag te hebben. Ze nodigt ze uit om vrijer te worden en dingen eens anders te doen.
Pipi heeft van nature het talent om sterk te zijn en alles op te lossen. Probleempjes zijn er iedere dag. Pipi zoekt ze soms op, ze creëert problemen én ze onderneemt actie om er weer uit te komen. Een prachtig voorbeeld. En weet je, talenten bij anderen herken je alleen als jij het zelf ook al een beetje in je hebt. Anders zie je het helemaal niet, simpelweg omdat je er geen oog voor hebt.
Heb jij ook zo’n held?
Hoe kun jij een held worden voor jezelf?
Het meest simpele antwoord is: door meer te doen zoals jouw held het doet. En dit is nog niet zo makkelijk, want er is direct dat stemmetje in je hoofd. Maar hóe doe ik dit dan, kan ik dat wel, maak ik me niet belachelijk. Wat zullen anderen ervan vinden.
Herken je dat?
Een les die ik heb geleerd, in een training, is in gesprek gaan met jouw held en hem of haar vragen wat hij of zij doet om dit talent te gebruiken. Vragen stellen, en nieuwsgierig zijn. Vragen zoals:
- Wat zeg je tegen jezelf voordat jij tot een definitief besluit komt?
- Hoe sta jij iedere ochtend op om de dag met aandacht te beginnen?
- Wat zorgt ervoor dat jij geduldig blijft, als een ander je niet begrijpt?
- Hoe doe jij dat, iedere dag je geplande taken afhebben?
Een gesprek met Pipi Langkous kan ik in werkelijkheid niet voeren (helaas) en daar is fantasie voor uitgevonden. Dus voer een gesprek met jouw held in je dromen, in je fantasie. Zo’n gesprek zou als volgt kunnen gaan:
“Hi Pipi, jij bent mijn held: sterk, oplossingsgericht, spontaan, behulpzaam, opgewekt. Vind je het goed als ik jou een aantal vragen stel?” Het antwoord is natuurlijk ja!
“Herken je dit van jezelf?”
“Hoe komt het dat jij zo bent?”
“Wat zeg jij tegen jezelf als er iets vervelends gebeurt?”
“Wat doe je als een ander negatief is?’
“Welke tips heb je voor mij om dit ook te leren?”
Je zult zien dat je tips krijgt die bij jou passen. Het is tenslotte jouw fantasie ;-))
Een vervolg is: wat ga je met die tips doen?
Ik zou zeggen: doe het vooral niet allemaal tegelijk. Schrijf het wel op en zet de tips in een volgorde van leukste tips. Welke spreken jou het meeste aan, ben jij het meest blij mee, vind jij het leukste om uit te proberen, wil je het liefst direct mee beginnen. Zo’n rijtje raad ik je aan te maken.
Pak dan die tip op nummer 1 en ga dit doen op je werk, thuis en overal waar het van pas komt.
Wie is jouw held en waarom?
Deel je reactie vooral hieronder ;-))
Geef een reactie