Hoe hou je het hoofd koel bij een wispelturige baas
Eentje die constant van idee verandert of aanvullingen en toevoegingen heeft. Frustrerend en soms gekmakend, maar voor velen realiteit.
Je bent lang bezig geweest met het zoeken naar een goede stagiair. Op het moment dat jij je kandidaat wil presenteren, verandert je manager van mening. Niet meer nodig. Heb je al je werk voor niets gedaan, én je lijdt gezichtsverlies ten opzichte van alle mensen die je geholpen hebben.
Je hebt net een marktanalyse gemaakt en die verwerkt in een prima PowerPointpresentatie. Maar dan vraagt je manager om een andere invalshoek. Na een gesprek met een klant vindt je manager dat interessanter. Je kunt opnieuw beginnen, naar jouw mening wordt niet gevraagd.
Je bent niet zo machteloos als je misschien denkt. Met onderstaande tips leer je beter samenwerken met je baas.
Wat schuilt er achter dat veranderen?
Leer je manager beter kennen. Heb je te maken met een onzekere leider? Of een m/v/x die overweldigd wordt en niet meer weet welk brandje er geblust moet worden? Is het iemand die zeer gevoelig is voor de mening van anderen?
Of is het een visionair die van het ene naar het andere grote plan switcht? Een creatieveling die enthousiast is en van alles wil proberen?
Wanneer je weet waarom je manager zo vaak van idee verandert, krijg je meer begrip én kun je je aanpak hierop afstemmen.
De visionair kun je bijvoorbeeld een afkoelingsperiode voorstellen. Denkt ie er volgende week nog zo over, dan ga je aan de slag. Een onzekere of beïnvloedbare manager vindt mogelijk houvast in data. Een drukke manager kun je herinneren aan de verwachtingen die er leven in de organisatie over jullie project.
Hoe kun je meer voorbereidend werk doen?
Leg uit wat de context is van je project, waarom het belangrijk is, wie erbij betrokken zijn. Zo vergroot je de betrokkenheid van je manager.
Stel dat je bedrijf belangrijke feedback van klanten mist, omdat die verspreid over de organisatie binnenkomen en niet worden gedeeld.
Maak je manager duidelijk hoe waardevol het is om deze feedback te centraliseren en te categoriseren om producten en/of diensten te verbeteren. Bespreek hoe je het aan wilt pakken en hoe je manager met dit project kan scoren ten opzichte van de rest van de organisatie. Dit om zijn betrokkenheid te vergroten.
Hou je manager goed op de hoogte
Communiceer regelmatig over je vooruitgang, over de uitdagingen en de resultaten. Zo vergeet een drukbezette leider niet waar je mee bezig bent. Vraag voor de belangrijke fases om input, feedback en goedkeuringen, om verrassingen, misverstanden en conflicten te voorkomen.
Als je manager goed is geïnformeerd, voorkom je dat anderen hem of haar kunnen beïnvloeden. Vraag ook aan je manager hoe hij of zij graag op de hoogte wordt gehouden. Kort via e-mail of appjes, of via een wekelijkse een-op-een-meeting? Wil je manager geen lappen tekst zien, houd het dan visueel met grafieken en afbeeldingen.
Bespreek de dringendste of de belangrijkste elementen, zodat je manager effectieve feedback kan geven.
Bereid jezelf goed voor op deze gesprekken en weet wat je wilt delen. Vraag vooral niet: wat denk jij? Dan kun je rekenen op toevoegingen of veranderingen.
Stel beleefd je grenzen
Grenzen stellen is niet makkelijk. We zijn al sinds de prehistorie voorgeprogrammeerd om in groepen te leven en dingen samen te doen. Afwijzing veroorzaakt pijn.
Als je grenzen gaat stellen, zal je manager eerder ontstemd dan dankbaar reageren. Zeker als je tot nu toe altijd ‘geen probleem’ hebt geroepen bij last-minute veranderingen.
Maar constant toegeven aan de nieuwe ideeen en plannen van je manager is niet goed voor jouw gezondheid. Ga op zoek naar de middenweg. Hou rekening met veranderingen, blijf flexibel, én bereid je goed voor.
Een goede voorbereiding is meer dan de helft van het werk, weet ik uit ervaring.
Als je project bijvoorbeeld wordt uitgebreid, onderhandel dan om extra ondersteuning en een nieuwe deadline te krijgen
Blijf in ieder geval kalm in het gesprek met je manager, want je hebt alleen maar goede bedoelingen en bent een teamspeler. Gebruik zinnen zoals: Ik begrijp je feedback. Ik weet dat we allebei willen dat dit project een succes wordt. Ik waardeer het dat je de tijd neemt om je mening te geven.
Grenzen stellen is nodig is om het zowel voor jezelf als voor de ander comfortabeler te maken. Je bespaart jullie beiden tijd, geld en energie.
Maak het jezelf makkelijker en ga voor het ontwikkelen van persoonlijk leiderschap: Jezelf coachen doe je zo!
Wil je een keer in gesprek om jezelf te helpen? Neem dan contact met me op.
Geef een reactie