Onderweg in de auto, luisteren naar radio 538, één van m’n favoriete zenders. Ik spits m’n oren als Henk, de nieuwslezer, zegt dat vrouwelijke managers eerder een burn-out hebben dan mannelijke managers. Dit is gebleken uit een onderzoek.
“Hoe denk jij dat dit komt”, vraagt Edwin Evers aan z’n side-kicks.
“Ik denk dat ze minder hard zijn en daardoor last hebben van hun emoties.”
“Nou, ik ken ook hele harde vrouwelijke managers, hoor. Van die koele tantes.”
Waarop Edwin zegt: “ja en als een man precies hetzelfde doet, zeggen we het is een prima manager die durft tenminste besluiten te nemen. En als een vrouw het doet is het een harde tante. Wat is dat toch?”
Tja Edwin, hier is sprake van vrouwelijk profileren. Er worden allerlei aannames en uitspraken gedaan over vrouwen waarbij de vrouwelijkheid, het vrouw-zijn een onredelijke en niet-objectieve rol speelt ;-))
Ineens schiet mij een opmerking te binnen, die ik jaren geleden kreeg van één van m’n teamleden toen ik HR manager was. Zij vond mij een vrouw met een mannelijke uitstraling. Dat is achteraf gezien een groot compliment, toch? Het beste van twee werelden. Wel een vrouw zijn en toch als man beoordeeld worden. Of ben ik nu wel heel optimistisch aan het redeneren ;-))
Afijn, dit intermezzo op de radio bracht me ertoe het artikel op te zoeken, zie bijgaande link http://www.rtlnieuws.nl/economie/vrouwelijke-managers-veel-vaker-met-burn-out
Kort samengevat zijn dit de cijfers en het verhaal eromheen. Mijn samenvatting zou in ieder geval een andere titel krijgen én een andere conclusie.
Managers hebben minder burn-out klachten dan werknemers.
- Van álle werknemers zegt 13 procent zich opgebrand te voelen, onder álle managers was dit 2 procentpunt lager, blijkt uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) gehouden in 2015.
- Er is wel een verschil tussen vrouwelijke en mannelijke leidinggevenden. 14 procent van de vrouwen en 10 procent van de mannen had burn-out klachten.
- Een verklaring voor dit verschil is dat relatief veel vrouwelijke managers werken in beroepen die een hogere werkdruk hebben zoals de gezondheids- en welzijnszorg.
- Een andere verklaring is dat vrouwelijke managers oververtegenwoordigd zijn in branches waar de autonomie om bijvoorbeeld zelf verlof of werktijden te bepalen vrij laag is, zoals in de horeca en het onderwijs.
Mijn conclusie is dat de cijfers worden beïnvloed door de oververtegenwoordiging van vrouwen in bepaalde branches en beroepen. Verder zegt het niet zo veel.
Dus, voor al die vrouwelijke en mannelijke managers die last hebben van burn-out klachten een aantal tips. Dat je het hebt is namelijk één ding. Hoe kom je er vanaf? Dat is de vraag waar het om draait. Wat kun je er zelf aan doen?
Omdat jullie al zoveel aan je hoofd hebben, onderstaand een 5-tal praktische tips:
- Stop direct met multitasking. Focus op één ding tegelijk, dat is écht veel beter. Of het nu een klus is van 10 minuten of een uur. Je bent sneller klaar én de kwaliteit is beter.
- Zeg vriendelijk nee op vragen van anderen, als je jouw aandacht voor iets ander belangrijks nodig hebt. Een vraag is geen opdracht. Nee zeggen mag.
- Maak grote dingen weer klein. Wat een berg lijkt hoeft het niet te zijn. Wat is de 1e stap en doe dat, dan de volgende en zo verder tot alles klaar is.
- Blijft het een berg in jouw gedachten? Vraag om hulp. Andere ogen kijken anders en zien nieuwe oplossingen.
- Schrijf op waar je last van heb en bedenk in maximaal 10 minuten tijd zoveel mogelijk oplossingen. Kies die oplossing die jou het meest aanspreekt.
En omdat de vakanties bijna beginnen.
Wil je prettiger op vakantie gaan en de boel – met een gerust hart en goed gevoel – de boel laten? Lees dan een eerdere blog. Als je niet met het vliegtuig gaat, lees dan alleen het eerste deel.
Een hele fijne zomer(vakantie) toegewenst allemaal. Lekker genieten en de batterij weer opladen!!
Geef een reactie