Leider ben je niet, leider word je, aldus coach en auteur Frans Vogt. Hij maakt daarmee korte metten met het idee dat je als natuurlijke leider wordt geboren. En ik ben het helemaal met hem eens, dat is ook de reden dat ik leiderschapscoach ben van beginnende leiders én m’n boek heb geschreven:
Beginnen met leidinggeven doe je zo!
Wat hij zegt en schrijft spreekt me dus enorm aan.
Zo zegt Vogt dat goede leiders vijf gemene delers hebben:
- Leiders blijven zich ontwikkelen,
- Ze zijn nieuwsgierig.
- Leiders hebben een duidelijke visie.
- Ze geven vertrouwen en wekken vertrouwen op.
- Leiders durven zich kwetsbaar op te stellen.
Wat goede leiders ook doen is ervoor zorgen dat iedereen in het team een zinvolle bijdrage kan leveren. Ze zijn zelfbewust, wat betekent dat ze zicht hebben op hun kwaliteiten én tekortkomingen.
Mijn methode van coachen bestaat uit een zevental 1-op-1 gesprekken:
Het draait allemaal om zelfkennis en het gebruik maken van methoden die jou als leidinggevende helpen om zelfbewust en met zelfvertrouwen je werk te doen én je teamleden te helpen in hun ontwikkeling.
Stap 1
Hoe word je de baas over jouw agenda, in plaats van dat jouw agenda bepaalt wat jij doet. Dit om ervoor te zorgen dat jij je tijd zo effectief mogelijk besteed aan de dingen die belangrijk zijn in jouw rol. Een goede verdeling van je aandacht voor de resultaten én voor de unieke mensen in je team.
Stap 2
Wie ben jij, wat zijn jouw waarden, talenten en overtuigingen en waarom doe jij de dingen zoals je ze doet. Welk effect heb jij op anderen en hoe zorg je voor een positief effect. Wat zijn jouw kwaliteiten én valkuilen, je sterke én zwakke punten en hoe benut jij jouw kwaliteiten en die van je teamleden zo goed mogelijk.
Stap 3
Wat is jouw visie op leiderschap? Weet jij wat je wilt bereiken en wat jij belangrijk vindt zodat jij je mensen mee kunt nemen in jouw verhaal. Wat is jouw manier om op jezelf te reflecteren en dit mee te nemen in je dagelijkse werk. En hoe ga je om met je eigen leidinggevende, vooral als deze een andere stijl heeft dan jij.
Stap 4
Wat is jouw favoriete stijl van leidinggeven en hoe leer jij alle stijlen gebruiken om zo goed mogelijk aan te sluiten bij je teamleden om hen te helpen in hun ontwikkeling. Hoe zorg je voor een teamcultuur waarin je mensen zich veilig voelen om hun mening te geven, ideeën uit te proberen en dus ook fouten maken.
Stap 5
Wat is de missie en visie van de organisatie waar je werkt. Wat zijn de organisatiedoelen en organisatiewaarden, wie zijn jullie klanten en hoe zorg je ervoor dat jij met jouw team de tevredenheid van jullie klanten vergroot.
Geef een reactie