‘Leiders: aandacht is het nieuwe goud’
Is de kop van een artikel in de krant op basis van een interview met Danielle Braun. Zij is bedrijfsantropoloog, heeft meerdere boeken geschreven en begeleidt leiders in de boardrooms.
Een aantal interessante uitspraken van haar in het artikel deel ik graag met jullie:
Op de vraag of er genoeg leiderschap wordt getoond in Nederland is haar reactie dat filosofisch gezien leiderschap een levenslange zoektocht is. Wat ze nu vooral ziet is dat de top vaak wisselt van baan én bedrijf.
Leiders hebben te weinig zitvlees.
We leven in onrustige tijden en als leiders te snel opstappen is dit niet makkelijk voor de achterblijvers. Plus de opgestapte leiders hoeven niet de consequenties te dragen voor beleid dat ze zelf in gang hebben gezet.
Leiderschap is meer dan het op papier zetten van kernwaarden, visies en missies. Er zijn grote opgaven in de huidige wereldeconomie en geopolitieke situaties. Deze hebben invloed op alle bedrijven, groot en klein. Ook AI en een verschil in arbeidsethos hebben invloed. De samenleving polariseert. Je bent voor of tegen iets. We spreken niet meer dezelfde taal.
Leiderschap vraagt nu andere eigenschappen: een leider moet zorgzaam zijn én gezag uitstralen. Dit lijkt tegengesteld, maar ze horen bij elkaar. En het gaat om actie ondernemen, dingen doen, ook als is het lastig.
En wat denkt u van de leiders van de toekomst?
Ik ben hoopvol over de mix van jong en oud die van elkaar kunnen leren. Ouderen leren de jongeren over arbeidsethos en op welke momenten je de schouders eronder moet zetten en jongeren leren de ouderen hoe ze op een nieuwe en innovatieve manier kunnen werken. Te vergelijken met de vroegere meester-gezel relaties.
Corona, het wegvallen en verminderen van contact, de oorlog. De mensen zijn het vertrouwen in overheid en wetenschap kwijtgeraakt.
De onderlinge verschillen lijken groter dan ooit. Wat nodig is, is begrip. Aandacht is het nieuwe goud. Leiders zouden een dag per maand op de werkvloer mee moeten draaien. Meewerken en praten met de mensen om te weten hoe hun leven eruitziet. Kunnen ze wel of niet rondkomen met het salaris dat ze verdienen, waar zitten hun zorgen in het dagelijkse leven.
De verschillen tussen mensen zijn niet zo groot. We hebben vooral een apenbrein: we houden van tumult en zoeken dat op.
Wijsheid van Dirk de Wachter: ‘het leven is een zeven in deze tijd, wees daar tevreden mee.’
Ook als leider kun je streven naar een 7 en hier tevreden mee zijn, dat helpt ook bij het creëren van zitvlees. 😊
Ben jij een nieuwe leider, of wil jij opnieuw leren hoe je meer aandacht hebt voor je mensen?
Lees dan een eerdere blog van mij: De leider van de toekomst.
Of lees m’n boek: Beginnen met leidinggeven doe je zo!
Geef een reactie