Als je begint met leidinggeven komt er veel op je af: de verwachtingen van je team, de taken die je moet uitvoeren en de feedback van je leidinggevende. Het lijkt alsof je voortdurend reageert op wat er buiten je gebeurt. Maar, om met zelfvertrouwen en plezier leiding te geven, moet je jezelf eerst beter leren kennen. Wie ben jij en waarom doe je wat je doet? Zelfkennis en zelfvertrouwen heb je nodig voor effectief leiderschap.
Zelfkennis lijkt eenvoudig, maar is vaak een van de grootste uitdagingen voor leiders. Leiderschap draait niet alleen om het behalen van resultaten of het delegeren van taken. Het gaat om de invloed die je hebt op je team en jezelf. Om anderen goed te begeleiden, moet je je eigen gedrag, drijfveren en valkuilen begrijpen. Met zelfkennis kun je bewuster kiezen hoe je reageert in verschillende situaties en hoe je leidinggeeft.
Waarom raak je gefrustreerd door bepaalde medewerkers? Waarom vind je het moeilijk keuzes te maken of twijfel je aan je beslissingen? We hebben allemaal onbewuste patronen en reacties en het is goed om die van jezelf te kennen.
Zelf heb ik rond mijn veertigste een training Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) gevolgd. Dit om mezelf beter te begrijpen. NLP liet me inzien dat effectief leiderschap begint bij zelfbewustzijn. Ik realiseerde me dat ik in situaties vaak automatisch reageer, zonder stil te staan bij het hoe, wat en waarom. Met meer rust en een goede voorbereiding op belangrijke gesprekken, kon ik mijn team beter aansturen.
Zelfkennis begint met het onderzoeken van je sterke punten en valkuilen. Kwaliteiten zoals besluitvaardigheid of empathie kunnen je als leider krachtig maken. Maar kwaliteiten hebben ook een keerzijde: je kunt erin doorschieten. Zo kan besluitvaardigheid leiden tot impulsieve beslissingen. Empathie kan ervoor zorgen dat je moeilijke gesprekken uit de weg gaat. Het is daarom zo belangrijk om je niet alleen bewust te zijn van je sterke punten, maar ook van je valkuilen.
Het ontwikkelen van zelfkennis helpt ook om de diversiteit binnen je team te waarderen. Vaak heb je onbewust een voorkeur voor teamleden die op je lijken. Stel dat je zelf direct en resultaatgericht bent, dan heb je minder aandacht voor de bedachtzame mensen in je team. Dit weten en hier actief iets mee doen, betekent dat je hun waardevolle inbreng erkent en benut.
Wil je als leidinggevende groeien in zelfkennis? Begin dan met reflectie. Neem aan het einde van de dag de tijd om terug te kijken op je reacties in bepaalde situaties. Vraag daarnaast regelmatig om feedback van je teamleden en je leidinggevende. Volg trainingen of een 1-op-1 coachingstraject om proactief aan jezelf te werken.
Zelfkennis is geen eindpunt, maar een voortdurend proces van groei en reflectie. Leiderschap begint bij jou. Hoe beter je jezelf kent, hoe effectiever je anderen kunt leiden en inspireren. Dus de volgende keer dat je vastloopt? Vraag jezelf dan af: “Wat zegt dit over mij?”
Heb jij wellicht interesse in een 1-op-1 coachtraject? Neem dan contact met me op om voor een kennismakingsgesprek.
Geef een reactie