Op 13 oktober 2013 houdt de hele wereld zijn adem even in. We kijken mee hoe 33 mijnwerkers, die al bijna zeventig dagen in een Chileense mijn op zeer grote diepte vastzitten, één voor één levend naar buiten worden gehesen. Een speciale boortechniek zorgt hiervoor en dit briljante idee komt van de 24-jarige Igor Proestakis. Hij is onderdeel van het reddingsteam en heeft als taak om het benodigde boormaterieel te leveren. Hij gelooft dat er een slimmere manier is om te boren en vertelde dit aan een van de teamleden. In plaats van weggehoond te worden, wordt hij geholpen om zijn idee bij de juiste personen neer te leggen. De man die de hele reddingsoperatie leidt, wil het wel uitproberen. Het blijkt de meest succesvolle boortechniek te zijn. In veel minder tijd dan verwacht lukt het om alle mijnwerkers te bevrijden.
Jezelf uitspreken en …
Jezelf uitspreken en open leiderschap zorgt ervoor dat je als team continu blijft openstaan voor nieuwe ideeën, ook ideeën die onmogelijk lijken en door het toch uit te proberen succesvol zijn.
Vijf dingen om tot betere oplossingen te komen
Weet je wat de 5 dingen zijn die je nooit moet zeggen als je samen tot betere oplossingen wilt komen? Als je juist alle inzichten en perspectieven wilt horen?
- “Heeft er nog iemand vragen of opmerkingen?” – Deze vraag blijft vaak onbeantwoord, omdat het als een signaal wordt geïnterpreteerd dat het gesprek ten einde loopt. In plaats daarvan zouden we moeten vragen: “Heb ik iets over het hoofd gezien?” of “Is er iets dat jij anders zou hebben gedaan en waarom?”
- “Kom niet met problemen, maar met oplossingen” – Hoewel het vermijden van klachten belangrijk is, sluit deze uitspraak mensen af die mogelijk waardevolle problemen signaleren. We moeten eerder zeggen: “Ik hoor graag van jullie, zodat we samen aan de oplossing kunnen werken.”
- “Mijn deur staat altijd open” – Als dit moet worden gezegd, is het vaak een teken dat het in werkelijkheid niet zo is. We moeten actief vragen: “Waarmee kan ik je helpen om jouw werk beter of gemakkelijker te maken?”
- “We nemen het mee” – Dit wordt vaak ontvangen als een afwijzing. Als we een suggestie serieus willen overwegen, moeten we een concrete follow-up voorstellen: “Zullen we daar later over doorpraten, bijvoorbeeld vanmiddag om half vier?”
- “Alle neuzen moeten wel dezelfde kant op staan” – Door consensus na te streven, sluiten we andere perspectieven uit. In plaats daarvan moeten we focussen op het proces van besluitvorming en openstaan voor diverse meningen. Beter is dus om te zeggen: “Ik hoor graag van iedereen en laten we afspreken hoe we tot besluitvorming komen.”
Het tegenovergestelde van een goed idee kan ook een goed idee zijn. 😊
De Amerikaanse filosoof Daniel Dennett zei ooit: ‘Een van de moeilijkste dingen om te accepteren is in te zien dat mensen die het niet met je eens zijn, geen complete idioten zijn.’
Dit doet me denken aan het boek: ‘Omringd door idioten.’ We hebben allemaal onze (eigen)aardigheden en kijken door onze eigen bril. Dat is goed én hopelijk helpt dit artikel je ook om breder te kijken. 🤔
Geef een reactie