Stress op het werk is een probleem dat steeds vaker de kop opsteekt. Volgens een recente publicatie van TNO hadden in 2022 maar liefst 1,6 miljoen Nederlandse werknemers last van burn-out gerelateerde klachten. Dit klinkt als een zorgwekkend cijfer, maar wat betekent dit nu eigenlijk echt? En belangrijker: wat kun jij doen om te voorkomen dat je zelf opgebrand raakt? In deze blog geef ik je tips om zelf actief je stressniveau te verlagen en je mentale energie op peil te houden.
Geen paniek: burn-out cijfers in perspectief
Uit het onderzoek blijkt dat mensen die maandelijks vermoeid zijn, ook meetellen in de statistieken. Dit is lang niet hetzelfde als chronische uitputting. Volgens de Burn-out Assessment Tool (BAT) zijn er naast vermoeidheid nog andere belangrijke symptomen van een burn-out, zoals mentale distantie, emotionele en cognitieve ontregeling.
Het is dus belangrijk om te weten dat vermoeidheidsklachten niet direct gelijkstaan aan een burn-out.
Toch blijft stress op de werkvloer een groeiend probleem. Dus hoe voorkom je dat deze klachten zich opstapelen en leiden tot iets ernstigers?
Mentale energie is belangrijk
We leven in een tijd van grote technologische en maatschappelijke veranderingen, en dit vraagt veel van je vermogen om leiding te geven aan jezelf. We moeten niet alleen lichamelijk gezond blijven, maar vooral mentaal fit. Dit betekent dat je je energie goed moet verdelen en zorgen dat je niet alleen hard werkt, maar ook voldoende oplaadt.
Hoe doe je dat? Er zijn twee routes:
- Verminderen wat energie kost.
- Vermeerderen wat energie geeft.
Veel mensen kiezen automatisch voor de eerste optie door bijvoorbeeld minder te gaan werken of vakanties te nemen. Dit kan tijdelijk helpen, maar het zorgt er niet voor dat je meer energie krijgt. De tweede optie, het vermeerderen van energiebronnen, is veel effectiever. Dit zorgt er niet alleen voor dat je meer energie hebt, maar dat je ook meer bevlogen raakt in je werk.
Ontdek wat jou energie geeft
Een effectieve manier om te achterhalen wat jou energie geeft, is het noteren van je ‘sprankelmomenten’. Op welke momenten in de afgelopen weken voelde jij je positief en energiek? Het maakt niet uit of dit op je werk was of in je privéleven. Bekijk wat deze momenten met elkaar gemeen hebben. Zijn het de mensen om je heen? Het gevoel van vooruitgang boeken? Of misschien de mogelijkheid om creatief bezig te zijn?
Een mooi voorbeeld is: Een directeur vertelde zijn coach dat hij wielrennen gebruikte om op te laden. Na wat verder doorvragen bleek het niet het fietsen zelf te zijn dat hem energie gaf, maar het feit dat hij dit samen met vrienden deed, dat ze elkaar uitdaagden om daarna samen iets ging drinken. De elementen van verbinding, vooruitgang en gezamenlijk succes gaven hem energie. Door deze aspecten te vertalen naar zijn werk, vond hij manieren om met meer enthousiasme en motivatie aan de slag te gaan.
Tips om stress te verminderen en energie op te laden
Naast het vinden van energiebronnen, zijn er andere manieren om stress te verminderen en je mentale energie op peil te houden. Hier zijn enkele praktische tips:
- Stel duidelijke grenzen. Zorg dat je werk niet doorloopt in je privéleven. Maak afspraken over je bereikbaarheid buiten werktijd en houd je hieraan.
- Plan oplaadmomenten in. Net zoals je afspraken plant, is het belangrijk om tijd vrij te maken voor activiteiten die jou energie geven. Dit kunnen hobby’s zijn, sociale activiteiten of simpelweg rustmomenten.
- Houd een stress-dagboek bij. Noteer situaties die jou stress bezorgen en bedenk vervolgens hoe je hierop kunt anticiperen of hoe je deze situaties kunt verminderen. Dit kan inzicht geven in je eigen patronen en helpt je om betere keuzes te maken.
- Zorg voor balans tussen werk en ontspanning. Hard werken is niet erg, zolang je ook momenten hebt om op te laden. Net zoals een mobiele telefoon niet de hele dag kan werken zonder opgeladen te worden, geldt dat ook voor jou.
Herken manipulatieve en toxische werkplekken
Soms ligt de oorzaak van stress niet alleen bij het werk zelf, maar ook bij de werkomgeving. Toxische werkplekken, waar manipulatie en intimidatie de boventoon voeren, kunnen enorm uitputtend zijn. Het is belangrijk om deze signalen te herkennen en, als het mogelijk is, actie te ondernemen. Zoek hulp bij HR, vertrouwenspersonen of een coach. Soms is de enige oplossing om een andere werkomgeving te zoeken.
Conclusie: Laad jezelf op, voorkom stress
Stress op het werk is een realiteit, maar je hebt zelf de macht om dit aan te pakken. Door je bewust te zijn van je energiebronnen en actief te werken aan het verminderen van je stress, kun je voorkomen dat je vastloopt. Denk niet alleen aan het verminderen van werkdruk, maar vooral aan het vergroten van wat jou energie geeft. Zo blijf je niet alleen mentaal fit, maar werk je met meer plezier en passie.
De sleutel tot succes in het informatietijdperk is niet alleen hard werken, maar vooral slim opladen. Ga op zoek naar wat jou energie geeft en je zult zien dat je veel meer aankunt dan je denkt!
Weet jij wat jouw sprankelmomenten zijn?
Geef een reactie