Het woord succes trekt direct m’n aandacht en ik lees met interesse het artikel van Ron Meyer (Tias-professor), over een tiental fundamentele beginselen van succesvol leiderschap.
Waarom het woord succes me zo aanspreekt? Natuurlijk omdat mijn boek ‘Beginnen met leidinggeven doe je zo!’ als ondertitel heeft: De 5 stappen naar succesvol leiderschap.
Van zijn top 10 spreken deze drie me het meest aan:
- Leiderschap is 10 procent wat je zegt en 90 procent wat je doet. Mensen gaan alleen met leiders in zee die ze vertrouwen. Mooie praatjes daar hebben ze niets aan. Mensen kijken naar wat je werkelijk doet. Vertrouwen krijg je door te doen wat je zegt.
- Leiders hoeven niet altijd zelf te beslissen, ze moeten er zeker van zijn dat beslissingen genomen worden op het juiste niveau en door de juiste persoon. Verantwoordelijkheid voor besluitvorming moet zo laag mogelijk in de organisatie. Bij voorkeur ‘wie uitvoert beslist’. Je wilt mensen sterker maken zodat ze in staat zijn om zelf te kunnen bepalen. Leiderschap is begeleiderschap; je coacht mensen om zelf, of samen, besluiten te nemen.
- Iedereen moet leiderschap tonen, waarbij de regel is 20% leiden en 80% volgen. We denken vaak dat leiders altijd leiden en dus nooit volgen. Let wel, iedereen in de organisatie moet regelmatig leiderschap vertonen, op onderwerpen waarover zij het meeste weten. Iedereen moet initiatieven nemen. Onder de voorwaarde dat anderen constructief volgen en steun verlenen. Doe je dit niet dan is ieder initiatief een losse flodder. Je moet leiderschap én volgerschap combineren.
Ben je een beginnend leider óf wil jij je kennis weer eens opfrissen? Dit zijn kort samengevat mijn 5 stappen naar succesvol leiderschap uit m’n boek:
Stap 1 Hoe word jij de baas over je agenda in plaats van andersom? Laat jij je leiden door je agenda … of leid je zelf. Om de baas te worden over je agenda heb je tijdig en gericht aandacht te besteden aan je langere termijndoelen. Hoe je ervoor zorgt dat je focus hebt, de juiste keuzes maakt en je minder af laat leiden door anderen en/of minder belangrijke activiteiten.
Stap 2 Wie ben jij en waarom doe je wat je doet? Je leert het gedrag van jezelf en het gedrag van anderen beter te begrijpen. Je leert dat je uniek bent in jouw manier van kijken en doen en dat je teamleden, collega’s en je eigen leidinggevende ook uniek zijn in hun manier van kijken en doen. Met behulp van een aantal modellen en bijbehorende oefeningen ben je in staat effectiever en flexibeler om te gaan met de mensen waar je mee werkt.
Stap 3 Wat is jouw visie op leiderschap? Hoe ga je om met je eigen leidinggevende? Als je begint met leidinggeven weet je nog onvoldoende wat leidinggeven eigenlijk is. Door te weten wat je met jouw leiderschap wilt bereiken, creëer je een inspirerende meetlat voor jezelf. Hoe sluit je aan bij de stijl van jouw eigen leidinggevende, bouw je een goede relatie op, en zorg je ervoor dat je ruimte voor jezelf creëert om de dingen op jouw manier te doen.
Stap 4 Waar staat jouw team en waar staan jouw teamleden? Teamsamenwerking is een proces. Hoe leer je dit proces beter begrijpen, zodat je er actief invloed op uit kunt oefenen om het te verbeteren. Je leert de kwaliteiten en talenten van je individuele teamleden beter kennen, zodat je ze kunt helpen steeds zelfstandiger en bevlogen hun werk te doen.
Stap 5 Hoe kom je van organisatiedoelen naar teamresultaten? Als je niet weet wat de doelen van jouw organisatie zijn, kun je niet optimaal presteren als team. Wat is het onderscheidend vermogen van de organisatie waar je werkt en wat zijn de verwachtingen van jullie klanten. Hoe je de verwachtingen van klanten waarmaakt door je team(leden) te helpen de afgesproken resultaten te realiseren.
Wie anderen wil leiden moet eerst zijn eigen meester worden. – P. Massinger
Deze quote is voor mij een waarheid als een koe 😉
Geef een reactie